اگر هنگامی که دهانتان را میبندید دندانهای جلویی بالایی بیش از حد معمول پایین می آیند و همپوشانی زیادی با دندانهای پایینی دارند ، دچار اوربایت هستید.
شکل- اوربایت
اوربایت وضعیتی است که باید اصلاح شود چون مشکلات متعددی برای سلامت دهان و دندان ها ایجاد می کند. برای اصلاح اوربایت از ابزارهای ارتودنسی استفاده می شود که یکی از رایجترین آنها بایت پلیت است.
شکل- بایت پلیت
بایت پلیت یک قطعه پلاستیکی است که روی دندان ها قرار می گیرد و انواع مختلف دارد. وظیفه این وسیله، جلوگیری از پایین آمدن بیش از حد دندان های بالایی و اصلاح اور بایت است. این وسیله با جلوگیری از بسته شدن بیش از حد فک در جلوی دهان، باعث می شود دندان های عقبی به هم نرسند.
بنابراین در ابتدای درمان ممکن است جویدن غذا با دندان های عقبی با مشکل مواجه شود. این کار لازم است تا دندانهای عقبی کم کم برای جبران بیشتر بیرون بزنند و همتراز با دندانهای جلویی شوند.
در ابتدای درمان غذا خوردن و صحبت کردن سخت تر می شود و ممکن است بیمار وسوسه شود وسیله ارتودنسی را در بیاورد.
با توصیه های مفیدی که در اینجا ارائه می شود، می توانید با ایجاد تغییرات ساده ای در سبک زندگی، راحت تر با بایت پلیت و براکتخود کنار بیایید و کمتر اذیت شوید و بیشتر از زندگی روزمره لذت ببرید.
اگر از بایت پلیت غیرثابت استفاده می کنید از دکتر بپرسید چه مواقعی می توانید آن را در بیاورید. اگر از نوع ثابت آن استفاده می کنید تنها متخصص ارتودنسی شما باید آن را در بیاورد، بنابراین تنها می توانید بپرسید حدوداً درمان چقدر طول میکشد.
اگر ازبایت پلیت غیر ثابت استفاده می کنید، به این معنی نیست که حتما موقع غذا خوردن می توانید آن را در بیاورید. اگر دکتر به شما گفته است موقع غذا خوردن، وسیله را از دهان خارج نکنید باید به حرف او گوش بدهید.
ممکن است متخصص ارتودنسی به دلیل عملکرد بهتر بایت پلیت در هنگام جویدن غذا، چنین دستور داده باشد. اگر دستورات دکتر را رعایت نکنید، پیشرفتی در درمان تان حاصل نمی شود.
معمولاً بایت پلیت با شروع درمان ارتودنسی تجویز میشود و تنها مدت زمان کوتاهی باید آن را استفاده کنید.
غذا خوردن با بایت پلیت
کسی که اوربایت دارد، در هنگام بستن دهان یا غذا خوردن، دندان های عقبی اش بیش از حد به هم فشار وارد می کنند. اما هنگامی که با پلیت در دهان می گذارد، فکها کمتر در هم فرو میروند و دندان های عقبی در وضعیت متعادل تری قرار می گیرند اما موقتاً ممکن است دندانهای عقبی با هم تماس پیدا نکنند. بنابراین باید یاد بگیرید به شیوه جدیدی غذا بجوید.
برای جویدن غذا با بایت پلیت، باید از دندانهای جلویی بالایی بیشتر استفاده کنید این کار را مرتباً تمرین کنید. برخی افراد ترجیح میدهند در این مدت بیشتر غذاهای نرم مانند سوپ و آش و خوراکهای پخته مصرف کنند.
به هر صورت یادتان باشد بایت پلیت همیشگی نیست و فقط دوره کوتاهی باید آن را تحمل کنید. بنابراین در این مدت درمان باید تا حد ممکن خود را سازگار کنید.
کنترل بزاق دهان
یکی از مشکلاتی که در ابتدا که یک وسیله ارتودنسی در دهان می گذارید به وجود میآید ترشح زیاد بزاق دهان است. به خصوص در مورد بایت پلیت که دهان باز میماند، بزاق خیلی بیشتر می شود. ممکن است این باعث شود حرف زدن برایتان سخت تر شود یا جلوی جمع خجالت بکشید.
در این مدت از خوردن چیزهایی که باعث تحریک تولید بزاق میشوند مانند غذاهای ادویه دار، نوشیدنیهای ترش یا اسیدی و یا هر خوراکی مکیدنی مانند آدامس و آبنبات پرهیز کنید.
هر مشکلی که دارید با متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید.