دندان بندی ما به شکلی هماهنگ شده اند که ابتدا دندانهای شیری و سپس به جای آنها دندانهای دائمی در یک قوس دندانی به شکلی همراستا و همتراز بیرون بیایند. هر خللی که در این هماهنگی وارد شود مشکلاتی به دنبال می آورد.
چند ماه پس از تولد، دندانهای شیری شروع به بیرون زدن از لثه میکنند و از این زمان کودک میتواند غذاهای جامد بجود، به تدریج صحبت کند و به این واسطه عضله و استخوانهای فک او رشد میکنند. از حدود شش سالگی به تدریج دندانهای دائمی در زیر دندانهای شیری حرکت میکنند تا جای آنها را بگیرند. اما این فرایند خود چندین سال زمان میبرد تا تکمیل شود. در مدت زمانی که دندانهای دائمی در حال رشد هستند، هنوز این دندانهای شیری هستند که وظیفه دندانی خود را بر دوش میکشند. با بیرون زدن اولین دندان دائمی، کودکان از این سن تا حدود ۱۱ الی ۱۳ سالگی همزمان برخی دندانهایشان شیری و برخی دیگر دائمی است.
هر دندان در قوس دندانی عملکرد مشخصی دارد. دندانها اگر چه در جای خود ثابت هستند اما دائما تحت نیروهای مختلف قرار میگیرند و به کمک مجموعه دندانهای مجاور و مقابل، از جای خود تکان نمیخورند و پا برجا هستند. این نیروها از طرف فک، دندانهای مجاور و مقابل، عضله های گونه، لبها و زبان وارد میشود و برایند آنها دندان را در جای خود ثابت نگه میدارد.
اگر هماهنگی بین این نیروها از بین برود و تغییری در آن ایجاد شود ممکن است یک نیرو از یک جهت، غالب شود و باعث حرکت کردن دندان به سمت مقابل اعمال نیرو، شود. این باعث میشود دندان کج یا منحرف شود یا بچرخد و یا از جای خود بیشتر بیرون بیاید. این اتفاق مشکلات متعددی در دندانهای دائمی در آینده ایجاد میکند.
اولین عامل چنین ناهماهنگی بین نیروها و غلبه فشار از یک طرف، از دست دادن زود هنگام دندان شیری است. هنگامی که دندان شیری به دلیل پوسیدگی یا شکستگی یا کنده شدن، زودتر از زمانی که باید، از دست میرود و نمیتوان آن را نجات داد تعادل بین نیروها از بین میرود. بنابراین باید انتظار داشته باشید دندانی که دندان همسایه آن کشیده شده، حرکت کند و کج، منحرف یا چرخیده شود.
عوارض کشیدن یا از دست دادن زود هنگام دندان شیری
به طور کلی از دست دادن زود هنگام دندان شیری، پیامدهای زیر را به دنبال دارد:
دندانهای سمت راست و چپ دندان کشیده شده (که اکنون خالی مانده است) به سمت جای خالی حرکت میکنند و فضایی را که باید بعدا دندان دائمی از آن بیرون بزند را اشغال میکند. در نتیجه مسیر بیرون زدن دندانی که چند سال بعد قرار بوده بیرون بزند، مسدود میشود و دندان داخل استخوان می ماند یا تنها بخشی از آن بیرون میزند (نهفتگی دندان)
شکل- به علت کشیدن زود هنگام دندان شیری، جای خالی آن تا حدی اشغال شده و فضای کافی برای بیرون زدن دندان دائمی زیر آن باقی نمانده است (با فلش سیاه رنگ جایی که باید دندان شیری حضور داشته باشد ولی اکنون خالی است، مشخص شده است)
بسته شدن مسیر بیرون زدن دندان دائمی به علت اشغال شدن فضا، باعث تاخیر در بیرون زدن آن و یا برعکس زود بیرون زدن آن در حالی که هنوز کامل رشد نکرده است، میشود
شکل- به علت خالی ماندن جای دو دندان شیری، فضای قوس دندانی به مرور کوچک شده است و در حال حاضر تنها جای یک دندان در این جا باقی مانده در حالی که در سمت مقابل که دو دندان شیری حفظ شده اند، فاصله بیشتر بوده و دو دندان در این فضا جای دارند.
در نتیجه کشیده شدن دندان شیری، به تدریج طول قوس دندانی کاهش می یابد و فضای کمتری برای دندانهای دائمی که در آینده قرار است جای دندانهای شیری را بگیرند باقی می ماند در نتیجه بهم فشردگی و کجی دندانها و کمبود فضا اتفاق می افتد
ارتباط بین دندانهای مولر (آسیاب بزرگ) و نیش معمولا بهم میریزد و معمولا نیاز به درمان ارتودنسی را ایجاب میکند
خط میانی قوس دندانی که در آن دندان شیری زودتر از دست رفته است، از وسط خط لبخند جا به جا شده و به سمت جای خالی دندان جا به جا میشود بنابراین دیگر خط میانی لبخند دندانهای بالا و پایین بر هم منطبق نیست
دندانی که در مقابل دندان کشیده شده قرار دارد، دیگر مانعی جلوی خود نمیبیند بنابراین بیشتر بیرون میزند و بلندتر میشود
در وضعیت اوربایت و اورجت دندانها تغییراتی ایجاد میشود
ممکن است فعالیت غیر طبیعی عضله و عاداتی مثل فشار دادن زبان به دندانها در جای خالی که جدیدا در قوس دندانی ایجاد شده اتفاق بیفتد که وضعیت بایت (تماس دندانها با یکدیگر در هنگام بسته بودن فکها) را به هم میریزد
به علت خالی بودن جای دندان مشکلاتی در تلفظ و گفتار ایجاد میشود
از آنجایی که تک تک دندانها در جویدن غذا نقش دارند، در تغذیه و گوارش مشکل ایجاد میشود
اگر جای خالی دندان در جلوی دهان باشد، زیبایی لبخند کاهش یافته و ممکن است کودک مورد تمسخر همکلاسی های خود قرار بگیرد یا اعتماد به نفس خود را از دست بدهد
برای مشاوره تخصصی ارتودنسی با کلینیک دکتر ستاره خسروی تماس بگیرید
۰۹۳۸۰۰۰۵۵۹۰