نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر چیست؟

Table of Contents

فواید درمان ارتودنسی مادام ‌العمر است به شرطی که بیمار خوبی باشید و مسئولیت‌های خود را بپذیرید. یکی از کارهایی که باید انجام دهید استفاده از نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر ( Retainer) پس از پایان درمان ارتودنسی و درآوردن براکت است.

نگهدارنده ارتودنسی چیست؟

نگهدارنده ارتودنسی وسیله‌ ای ثابت یا غیر ثابت (متحرک) است که پس از پایان درمان ارتودنسی در دهان قرار می‌گیرد. هدف از استفاده از این وسیله، حفظ موقعیت جدید دندان‌ها و جلوگیری از بازگشت آنها است. دندانها پس از پایان درمان ارتودنسی هنوز در جای خود مستحکم نشده‌ اند چرا که استخوان پیرامون آنها هنوز کامل بازسازی نشده است.

بنابراین در این مدت تا زمانی که استخوان فرصت التیام کامل پیدا کند باید با کمک نیروی خارجی مانند نگهدارنده ارتودنسی، دندان‌ها در موقعیت خود بمانند و تثبیت شوند. طول استفاده از نگهدارنده ارتودنسی چندین ماه تا چندین سال می‌باشد که بستگی به شرایط دارد.

استفاده از این وسیله حتماً باید طبق دستور ارتودنتیست باشد در غیر این صورت نتایج زحمات تان به هدر رفته و دوباره دندان‌هایتان حرکت کرده و دچار مشکل می‌شوند.

نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر چیست؟

استفاده از نگهدارنده ارتودنسی چگونه است؟

از آنجایی‌ که دندان‌ها دائماً در تمام طول زندگی در حال حرکت و تغییر هستند، استفاده از نگهدارنده ارتودنسی برای حفظ سلامت و زیبایی دندان‌ها و لبخند ضرورت دارد. معمولاً استفاده از آن پس از درآوردن براکت، تا یک سال به صورت تمام وقت و پس از آن به صورت شبانه می‌باشد.

این روش در کودکان باعث می‌شود دندانهای عقل بدون خراب کردن و برهم زدن نظم و ترتیب دندان‌های دیگر، بیرون بیایند. در هر صورت باید در فواصل منظم (معمولاً هر شش ماه تا نه ماه یکبار) برای بررسی وضعیت دندان عقل و عکس پرتوی ایکس به دندانپزشک مراجعه نمایید.

پس از این که دندانهای عقل بیرون زدند، می‌توان نگهدارنده ارتودنسی را یک شب در هفته استفاده کرد. علت این است که با افزایش سن، عضله‌ های پیرامون دندان‌ها سفت شده و به دندان‌ها فشار وارد می‌کنند و آنها را وادار به حرکت می‌نماید.

بنابراین ممکن است لازم باشد نگهدارنده ارتودنسی تا آخر عمر استفاده شود. گاهی اوقات نیز برای حفظ موقعیت دندان‌ها پس از درآوردن براکت، از روش‌های ترکیبی به معنی ترکیبی از انواع نگهدارنده ارتودنسی استفاده می‌شود.

انواع نگهدارنده ارتودنسی

نگهدارنده ارتودنسی ممکن است به صورت ثابت به دندان‌ها چسبانده شود و یا غیر ثابت بوده و قابل در آوردن باشد. نگهدارنده ثابت به صورت یک سیم نازک در سطح پشتی دندان‌ها چسبانده می‌شود و در معرض دید قرار ندارد. نگهدارنده غیر ثابت یا متحرک دو نوع دارد: هالی و اسیکس شفاف. هالی قابلیت تغییرات جزیی در موقعیت دندان‌ها دارد.

مراقبت از نگهدارنده ارتودنسی

نگهدارنده ارتودنسی از مواد ترموپلاستیک ساخته شده است و به حرارت حساس است بنابراین نباید آن را در معرض حرارت خشک یا مرطوب قرار دهید. نگهدارنده ارتودنسی را در ماشین لباس‌شویی، ماشین ظرف‌شویی و یا داشبورد ماشین نگذارید چرا که ممکن است حرارت آنها بیش از حد تحمل نگهدارنده باشد.

  • ریتینر را در مواقعی که از دهان خارج می‌کنید، باید در جعبه مخصوص خود نگهداری کنید.
  • نگهدارنده ارتودنسی را از دسترس حیوانات اهلی در نگهدارید تا تصادفاً آن را نجوند.
  • نگهدارنده ارتودنسی را پیش از قرار دادن در دهان و پس از آن تمیز کنید. از آنجایی که مواد مورد استفاده برای ساخت نگهدارنده کمی متخلخل است، پلاک در سطح آن تجمع می‌یابد بنابراین با ملایمت آن را با مسواک و صابون مایع ملایم تمیز کنید. می‌توانید از محلول تمیز کننده دندان مصنوعی نیز استفاده کنید. حتماً باید نگهدارنده ارتودنسی را کامل و با دقت تمیز کنید.
  • از آنجایی که قرار است ریتینر را سال‌های سال استفاده کنید هر از گاهی باید آن را عوض کنید. در صورتی‌ که ریتینر شل شده و یا شکست و یا آن را گم کردید سریع تر به ارتودنتیست مراجعه نمایید تا سریع تر در صورت امکان ترمیم شده و یا تعویض شود و نتایج درمان به مخاطره نیفتد.

در چه شرایطی باید نگهدارنده ارتودنسی قوی‌تری استفاده کرد؟

  • تنفس از راه دهان
  • دندان قروچه یا به هم فشردن دندانها
  • عادت فشار زبان (فشار دادن زبان به دندانهای جلویی)یا حالت بد زبان
  • نواختن آلات موسیقی با لب
  • مکیدن یا گاز گرفتن لب
  • جویدن مداد یا ناخن
  • وجود فاصله بین دندان‌ها پیش از شروع درمان
  • چرخش و انحراف شدید دندان‌ها

برای مشاوره تخصصی ارتودنسی با ما تماس بگیرید
۰۹۳۸۰۰۰۵۵۹۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اینستاگرام ما را دنبال کنید