آشنایی با وسایل ارتودنسی
وسیله ارتودنسی چیست؟
برای درمان ارتودنسی از ابزار و وسیله های مختلف استفاده میشود تا در نهایت دندانها به جایگاه مطلوب انتقال یافته و وضعیت تماس دندانها در هنگام بسته بودن فکها (بایت) بهبود یابد. هنگامی که سخن از درمان ارتودنسی به میان میآید، تصویر دندانهای سیم کشی شده به ذهن متواتر میشود به همین علت به براکت فلزی یا به طور کلی به درمان ارتودنسی در اصطلاح عموم سیم کشی دندانها گفته میشود. با این حال وسیله های زیادی ممکن است برای درمان ارتودنسی استفاده شود که با بسیاری از آنها آشنایی نداریم.
انواع وسیلههای ارتودنسی
براکت
همان طور که گفته شد متداولترین وسیله ارتودنسی، سیستم براکت است که بیشتر ما آن را میشناسیم. براکت به همراه سیم ارتودنسی، حلقه فلزی، پلاستیک، لیگاچور و قطعات دیگر که هر یک وظیفه خاصی بر عهده دارند ، در مجموع به حرکت بهتر دندانها کمک میکنند. براکت ممکن است از نوع فلزی باشد یا سرامیکی و یا پلاستیکی.
همچنین ممکن است براکت در سطح جلوی دندان ها نصب شود و یا به سطح پشتی دندانها چسبانده شود. برخی از سیستمهای براکت خود لیگاچور هستند. اما هدف از همه این سیستمهای مختلف طراحی شده حرکت دادن دندانها به بهترین جایگاه است. براکت فلزی در این زمینه بسیار موفق عمل کرده و سابقه طولانی و کارایی بسیار زیادی دارد.
هدگیر
هدگیر یک وسیله ارتودنسی خارج دهانی است که از نوع وسیله های غیر ثابت محسوب میشود به این معنی که به دندانها چسبانده نمیشود بلکه هنگام مسواک زدن و غذا خوردن میتوانید آن را در بیاورید. هدگیر حاوی یک یا چند تسمه است که در پشت سر یا گردن قرار میگیرد و سیم فلزی که هدگیر را به براکت چسبیده به دندانها متصل میکند. هدگیر دو نوع اصلی هدگیر معمولی (پشت سری و پشت گردنی) و هدگیر معکوس دارد .
نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر
بعد از این که دوره درمان با براکت به اتمام رسید و براکت از دهان خارج شد، برای حفظ موقعیت جدید دندانها باید از وسیله ای به نام نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر استفاده کنید. ریتینر انواع مختلف داشته و بسته به شرایط ممکن است نوع ثابت یا غیر ثابت برایتان انتخاب شود. استفاده از نگهدارنده ارتودنسی برای حفظ نتایج درمان اهمیت زیادی دارد.
فضا نگه دار قوس دندانی
فضا نگهدار یک وسیله ارتودنسی است که از آن برای حفظ وسعت قوس دندانی و یا گاهی اوقات افزایش آن استفاده میشود. فضا نگه دار ممکن است برای حفظ جای خالی یک دندان شیری کشیده شده و یا چند دندان مورد استفاده قرار بگیرد به همین علت انواع گوناگون دارد. از فضا نگهدار غالباً در سن رشد استفاده میشود.
انواع فضا نگهدار که برای حفظ وسعت فک و قوس دندانی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از سیم کمانی نانس، سیم عرضی کام، سیم کمانی پشت دندانی و انواع فضا نگهدار تک دندانی.
بایت پلیت
بایت پلیت وسیله ای است که از آن برای اصلاح اوربایت استفاده میشود. اوربایت به وضعیتی گفته میشود که در آن به علت رشد بیش از حد فک بالا یا عقب ماندن فک پایین، هنگام بسته بودن فکها چانه عقب ماندگی داشته و دندانهای جلویی بالایی جلوتر از دندانهای جلویی پایینی قرار میگیرند و بیش از اندازه با دندانهای پایینی همپوشانی دارند.
بایت پلیت بدنه پلاستیکی دارد که در پشت دندانها قرار گرفته و نمیگذارد دندانهای جلویی بالایی بیش از اندازه پایین بیایند. همچنین این وسیله حاوی قطعات فلزی است که به ثابت نگه داشتن آن کمک میکنند.
وسیع کننده کام
وسیع کننده کام یک وسیله ارتودنسی مختص فک بالا است که برای بزرگتر کردن فک بالا و افزایش فضای قوس دندانی مورد استفاده قرار میگیرد. وسیع کننده انواع مختلف دارد اما همه انواع آن یک بدنه دو تکه ای دارند که در سقف دهان جای میگیرد و در وسط آن یک پیچ قرار دارد که با پیچاندن آن به دندانها نیرو وارد شده و دو نیمه کام از هم دور میشوند. به این ترتیب در خط میانی کام فضای خالی ایجاد میشود که با رشد سلولهای استخوانی جدید بعدا پر میشود.
فنر فورسوز یا فورسِس
این وسیله ارتودنسی در واقع در سیستم براکت تعبیه میشود و عملکرد آن اصلاح موقعیت فکها نسبت به یکدیگر است. از این وسیله برای اصلاح کوچکی فک پایین استفاده میشود.
فضا ساز یا جدا کننده
گاهی اوقات دندانهای آسیاب تنگاتنگ یکدیگر قرار گرفته و هیچ فاصله ای بین آنها وجود ندارد تا هنگام نصب سیستم براکت بتوان حلقه فلزی دور دندان انداخت. در چنین شرایطی با استفاده از حلقه کشی یا فلزی که بین دو دندان تعبیه میشود، فضای لازم بین دو دندان ایجاد میشود.
براکت توربو
براکت توربو قطعاتی شبیه به دکمه یا نگین براکت است که بر سطح پشتی دندانهای جلویی چسبانده میشود. وجود این دکمه در پشت دندانهای جلو باعث میشود دندانهای جلویی بالایی نتوانند بیش از اندازه مورد نظر، پایین بیاید. به این ترتیب به اصلاح مشکل اوربایت کمک میشود.
قفس زبان
قفس زبان وسیله ای است که برای ترک عادت فشار زبان استفاده میشود. عادت فشار زبان به فشار دادن زبان به دندانهای جلویی گفته میشود که منجر به مشکلات بایت از جمله جلو زدگی دندانهای جلویی بالایی (اورجت) و باز ماندن و وجود فاصله بین دندانهای جلویی هنگام بسته بودن فکها (اوپن بایت) میشود.
در مرکز تخصصی ارتودنسی دکتر ستاره خسروی، درمانهای تخصصی ارتودنسی ، توسط بهترین متخصص ارتودنسی (دکتر ستاره خسروی، متخصص ارتودنسی در تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه و دارای بورد تخصصی کشور) انجام میشود