کاربردهای حلقه کشی در ارتودنسی

فهرست مطالب

کاربردهای حلقه کشی در ارتودنسی

حلقه کشی یا الاستیک یکی از قطعات مهم سیستم براکت ارتودنسی است که به کمک آن جهت اعمال نیرو تنظیم شده و موقعیت دندان‌های دو فک نسبت به هم اصلاح می‌شود تا به این ترتیب به اصلاح مشکلات بایت اقدام شود.

کاربردهای حلقه کشی

حلقه کشی معمولاً برای بهبود موقعیت دندان‌های دو فک مقابل استفاده می‌شود. همچنین از حلقه کشی برای کمک به بستن فاصله بین دندان‌ها و یا اطمینان از بسته ماندن فاصله در هنگام حرکت دندان‌ها استفاده می‌شود. یکی دیگر از کاربردهای حلقه کشی در براکت بهبود وضعیت خط میانی لبخند و کراس بایت است.

الاستیک یک حلقه کشی کوچک ساده است که به نگینهای براکت وصل می‌شود. برای وصل شدن حلقه کشی به نگین براکت باید نگین براکت حاوی یک قلاب کوچک باشد. از آنجایی ‌که حلقه کشی ثابت نیست، بیمار خود می‌تواند آن را در بیاورد و در صورت لزوم تعویض نماید. تعویض مرتب پلاستیک برای کارایی آن و پیشرفت درمان لازم است.

حلقه کشی ارتودنسی در اندازه ‌های مختلف و رنگ‌های مختلف وجود دارد. به طور کلی انواع مختلف الاستیک را می‌توان بر اساس آن مشکلی که باید حل نماید، تقسیم ‌بندی کرد. برای مثال الاستیک کلاس دو، به صورتی به براکت وصل می‌شود که به اصلاح مال اکلوژن کلاس با کمک نماید.

الاستیک کلاس دو برای اصلاح مشکل اوربایت

الاستیک کلاس سه برای اصلاح مشکل آندربایت

کلاسیک عمودی برای جلوگیری از تغییر موقعیت دندان‌های دو فک نسبت به هم

الاستیک ضربدری برای اصلاح خط میانی لبخند

اندازه الاستیک در ارتودنسی

علاوه بر این که شکل و جهت‌های الاستیکها با یکدیگر تفاوت دارد، تفاوت‌هایی در اندازه آنها نیز وجود دارد. تفاوت در اندازه الاستیک برای اعمال مقادیر مختلف نیرو در جهات مختلف لازم است.

برای مثال در صورتی که بیمار از الاستیک کلاس ۲ بلند استفاده می‌کند، پلاستیک بسیار کوچک و تنگ ممکن است باعث شود بیمار نتواند دهان خود را به خوبی باز کند. همچنین ممکن است نیروی بیش از حد دندان‌ها شود. بنابراین متخصص ارتودنسی برای هر بیمار الاستیکی با اندازه متناسب با شرایط او را انتخاب می‌کند.

دستورالعمل استفاده از الاستیک

دستورالعمل استفاده از الاستیک ممکن است تمام وقت و یا شب‌ هنگام باشد. استفاده تمام وقت معمولاً برای شرایطی مدنظر قرار می‌گیرد که دندان‌ها و بایت باید اصلاح شود. دستور العمل شب ‌هنگام برای نگه داشتن دندان‌ها در موقعیت خود، استفاده می‌شود.

تفاوت بین استفاده تمام وقت و استفاده شب ‌هنگام از الاستیک، بسیار زیاد است. از آنجایی ‌که دندان‌ها و بایت تنها در صورت اعمال فشار پیوسته حرکت می‌کنند، بنابراین در صورتی که الاستیک به صورت پیوسته استفاده نشود تغییری در موقعیت آنها ایجاد نمی‌شود. این باعث کند شدن درمان و یا حتی به خطر افتادن نتایج آن می‌شود.

برخی از بیماران، عدم پایبندی به استفاده از الاستیک را با دو برابر کردن آن می‌خواهند جبران کنند. این کار هیچ کمکی به درمان نمی‌کند چرا که مدت زمان اعمال نیرو مهم‌تر از میزان اعمال نیرو است. از طرفی دو برابر کردن الاستیک ممکن است باعث ایجاد درد شود. بهترین توصیه برای کارآمدی درمان، رعایت دقیق دستورات ارتودنتیست است.

آلرژی به لاتکس

برخی از بیماران ممکن است به لاتکس آلرژی داشته باشند. به همین علت برخی انواع الاستیک از مواد دیگری ساخته می‌شوند تا برای این بیماران قابل استفاده باشند. معمولاً از وینیل به جای لاتکس استفاده می‌شود تا علاوه بر کارایی مناسب واکنش آلرژی در این افراد ایجاد نشود.

انواع دیگر حلقه کشی در ارتودنسی

علاوه بر حلقه کشی الاستیک، حلقه کشی کوچک‌تری نیز در براکت ارتودنسی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به آن لیگاچور گفته می‌شود. این حلقه های کشی کوچک سیم ارتودنسی را به نگین براکت متصل نگه می‌دارند (شکل بالا).

بیمار می‌تواند رنگ این حلقه ‌های کشی را انتخاب نماید. هر بار که برای تنظیم براکت به ارتودنتیست (متخصص ارتودنسی) مراجعه می‌کنید باید این حلقه های کشی تعویض شوند. علت این است که به مرور زمان حلقه کشی، کشیده و ضعیف می‌شود و کارایی آن کاهش پیدا می‌کند.

یکی دیگر از انواع حلقه کشی، زنجیره پلاستیکی به نام پاورچین است. این زنجیر پلاستیکی همانند لیگاچور، دور نگین براکت قرار می‌گیرد و وظیفه آن علاوه بر متصل نگه داشتن سیم ارتودنسی به نگین براکت، جلوگیری از ایجاد فاصله بین دندان‌ها و یا بستن فاصله بین آنها است.

در مرکز تخصصی ارتودنسی دکتر ستاره خسروی ، درمانهای تخصصی ارتودنسی، توسط بهترین متخصص ارتودنسی (دکتر ستاره خسروی، متخصص ارتودنسی در تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه و دارای بورد تخصصی کشور) انجام میشود.

برای مشاوره تخصصی ارتودنسی با ما تماس بگیرید
۰۹۳۸۰۰۰۵۵۹۰